x
Αναδημοσιεύσεις

ΛΑΝΤΖΑ: Για τις εκλογές του ΣΕΤΞ 16 Οκτώβρη – 3 Νοέμβρη

ΛΑΝΤΖΑ: Για τις εκλογές του ΣΕΤΞ 16 Οκτώβρη – 3 Νοέμβρη
 • Δημοσιεύτηκε14 Οκτωβρίου, 2023

Τοποθέτηση της ΛΑΝΤΖΑ – Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής:

Η τουριστική σεζόν πλησιάζει το τέλος της και ήρθε η ώρα να βγάλουμε και εμείς οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματα μας. Γκρίνια για χαμηλές πληρότητες, για την ακρίβεια των πρώτων υλών, γκρίνια και για τους τεμπέληδες υπαλλήλους που δεν θέλουν να δουλέψουν. Αυτό ήταν το παραμύθι που μας πούλησαν φέτος για να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τα ιδια. Απλήρωτες υπερωρίες, χαμηλοί μισθοί, υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία. Το αφεντικό δεν έβγαινε, και έτσι έπρεπε για άλλη μια φορά να βάλουμε πλάτη!

Ισχύει όμως τίποτα από όλα αυτά; Η εισροή τουριστών έφτασε, αν δεν ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 ενώ οι τζίροι εμφανίζονται ανεβασμένοι. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα 21 δις! Οι προσδοκίες στην αρχή της σεζόν ήταν σαφώς ανεβασμένες καθως η εαρινή σεζόν είχε πρωτοφανή κίνηση και αύξηση 19% σε σχέση με τους τζίρους του 2022, την αντίστοιχη περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που έφτασε ένα δωμάτιο στο μέγεθος ντουλάπας να νοικιάζεται για 100€ την βραδιά. Οι ματαιωμένες αυτές προσδοκίες δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι είχε ζημιές το τουριστικό κεφάλαιο!

Με αφορμή αυτό το αφήγημα όμως βλέπουμε τους προσφερόμενους μισθούς να πέφτουν, μετά την σύντομη άνοδο τους στο peak της σεζόν, ενώ ταυτόχρονα κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος διαλύεται από το νέο νομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη!
Μόλις δύο χρόνια μετά το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες το προαναφερθέν αντεργατικό νομοσχέδιο. Πριν δυο χρόνια φωνάζαμε πως η «ευελιξία» που υπόσχονταν ο υπουργός δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα τέχνασμα για την κατάργηση του 8ωρου. Στην ουσία άνοιγε την πόρτα για την πλήρη νομιμοποίηση του εργατικού μεσαίωνα που εμείς στην εστίαση ξέρουμε από πρώτο χέρι. Δουλειά ήλιο με ήλιο μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα, δίωξη του συνδικαλισμού και φακέλωμα! Και τώρα, ο Άδωνις αφού κατέληξε και στο υπουργείο εργασίας, με μεγάλη του χαρά συνέδεσε το όνομα του με το νομοσχέδιο που καταργεί κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος όπως το γνωρίζουμε από τον 20ο αιώνα και μετά!

Τι φέρνει όμως ακριβώς αυτό το νομοσχέδιο και πως επηρεάζει και εμάς στον κλάδο μας;

 • 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, σε πάνω από έναν εργοδότη. Πρόκειται για χτύπημα στην 5μερη εργασία και το 40ωρο. Αντί για νέες προσλήψεις για τις θέσεις που είναι ακάλυπτες, θα ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι μέχρι τελικής πτώσης. Μια επιχείρηση μπορεί μετά τις 8ωρες να απασχολεί τον ίδιο εργαζόμενο μέσω εργολαβίας. Σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει στην e-food όπου δραστηριοποιούνται 5 διαφορετικοί εργολάβοι!
 • Συμβάσεις μηδενικών ωρών, ευελιξία και μηδενικά εργασιακά δικαιώματα. Ας φανταστούμε πως μπορεί να αξιοποιηθεί αυτό από τον μέσο επιχειρηματία εστίασης. Θα δουλεύουμε ΟΠΟΤΕ θέλει η επιχείρηση!
 • Ο εργοδότης πλέον αποφασίζει και δεν δίνει και λογαριασμό σε κανέναν. Αλλαγές στο ωράριο εργασίας ή στην οργάνωση του χρόνου εργασίας ή στις υπερωρίες δε χρειάζεται να καταχωρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται απλά με εντολή του εργοδότη, κι όχι με «αίτημα» του εργαζόμενου όπως ίσχυε.
 • Χρησιμοποιείται ο όρος της «δοκιμαστικής» περιόδου, 6μηνης μάλιστα, κατά την οποία ένας εργαζόμενος θα παραμένει «δόκιμος» και στο τέλος της η σύμβαση θα λύεται αυτόματα ενώ ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση.
 • Ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, της περιφρούρησης των απεργιακών κινητοποιήσεων, των καταλήψεων. Μέχρι και ποινή φυλάκισης προβλέπεται για την «ψυχολογική βία» των απεργών που περιφρουρούν έναν εργασιακό χώρο!
 • Για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό βέβαια αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά να νομιμοποιήσει την πραγματικότητα του τουριστικού θαύματος στη χώρα μας. Δεν μας είναι άγνωστα τα 13ωρα ούτε οι δύο ή και πολλαπλοί εργοδότες. Αφού στον κλάδο μας λειτουργήσαμε σαν πειραματόζωα, έρχεται τώρα η κυβέρνηση να κάνει νέα κανονικότητα την μισθωτή σκλαβιά.

Μας εξοργίζει ακόμα περισσότερο πως έφεραν αυτό το τερατούργημα για ψήφιση ενώ ο μίσος Θεσσαλικός κάμπος είχε καταστραφεί από την κακοκαιρία “Daniel” και την ανυπαρξία των αντιπλημμυρικών που θα έφτιαχναν μετα την κακοκαιρία «Ιανός» το 2020! Για το κράτος, οι φυσικές καταστροφές δεν είναι παρά μια ευκαιρία. Και δυστυχώς τέτοιου τύπου καταστροφές έχουμε όλο και πιο συχνά: Φωτιές το καλοκαίρι, πλημμύρες το φθινόπωρο, ολόκληρες περιοχές αποκλεισμένες από το χιόνι τον χειμώνα. Δεν είναι η αιτία η κλιματική αλλαγή, αλλά οι εγκληματικές τους πολιτικές.

Κοντρα σε αυτές πρέπει να σταθεί εμπόδιο και να γίνει επικίνδυνο ξανά το εργατικό κίνημα. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου ελπίζουμε να μην υπάρχει καμία αυταπάτη ότι κάποιος άλλος θα μας σώσει. Μόνο μέσα από τα σωματεία μας, το συνδικάτο μας μπορούμε να δυναμώσουμε την φωνή μας και τον αγώνα μας. Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος. Θα πρέπει να απομονώσουμε και να τιμωρήσουμε τις εργοδοτικές συνιστώσες του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος, όπως την ΠΑΣΚΕ που υπέγραψε αλλή μία κατάπτυστη συλλογική σύμβαση στον επισιτισμό. Θα πρέπει όμως να σταθούμε σκεπτικά απέναντι και στις αγωνιστικές δυνάμεις που μένουν στην ανάθεση, στα αγωνιστικά ΔΣ, στους αγώνες χαμηλών πτήσεων.

Και τι να κάνουμε; Ζούμε στην εποχής της ήττας. Αν κάτι μπορούμε να μάθουμε από το ποδόσφαιρο, είναι πως τα τελευταία χρόνια οι ασφυκτικές άμυνες δεν «πιάνουν». Ας επιτεθούμε, ας πιέσουμε σε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πολιτικού μας «γηπέδου». Από την απόλυση ενός συναδέλφου μέχρι τον αγώνα κόντρα σε αντεργατικά νομοσχέδια. Από την μάχη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αξιοπρεπή μισθό μέχρι την μάχη κόντρα στον φασισμό. Από την την σεξουαλική παρενόχληση στην συναδέλφισσα, μέχρι την υπεράσπιση του μετανάστη που βλέπει το λιμενικό να τον πνίγει και να τον πετάει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ας παλέψουμε λοιπόν.

Για την ζωή που μας αξίζει.

Για να χάσει πλούτο και δύναμη το κεφάλαιο και η εργοδοσία.

Απαιτούμε:

 • Και το 8ωρο πολύ είναι! ΣΣΕ παντού με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς / συντάξεις – Κανένας μισθός κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά 7ωρο – 5θήμερο – 35ωρο στην προοπτική του 30ωρου.
 • Κατάργηση του νόμου Γεωργιάδη, του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων
 • Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
 • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους συναδέλφους.
 • Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια! Φτηνο ρεύμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης και κατοικία!
 • Όχι στους πλειστηριασμούς σε βάρος λαϊκών στρωμάτων και στις εξώσεις ντόπιων και προσφύγων.
 • Τέρμα στην καταστολή, διώξεις, απαγορεύσεις συγκεντρώσεων.
 • Ηχηρό όχι στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού!

Στηρίζουμε:

 • Δημιουργία επιτροπής εμφυλου στο συνδικάτο μας. Στον κλάδο που η σεξουαλική παρενόχληση είναι μέρος του job description να απαντήσουμε μαχητικά!
 • Η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις! Πιο συχνές γενικές συνελεύσεις και πραγματικός διάλογος και ζωή στο εσωτερικό του συνδικάτου.

ΛΑΝΤΖΑ – Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *