x
Ανακοινώσεις

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στο στόχαστρο, το εργασιακό μέλλον των νέων υπό απειλή…

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία στο στόχαστρο, το εργασιακό μέλλον των νέων υπό απειλή…
  • Δημοσιεύτηκε12 Ιανουαρίου, 2024

Η ανακοίνωση από τον Μητσοτάκη του ν/σ για την ισοτίμηση των Ιδιωτικών Κολλεγίων με τα Δημόσια Πανεπιστήμια συνιστά μια νέα επιθετική κίνηση εναντίον του λαού και της νεολαίας!

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την ισοτίμηση των Ιδιωτικών Κολλεγίων δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι στόχοι της κυβέρνησης είναι τελείως διαφορετικοί από αυτούς που επικαλείται. Η διάλυση κάθε λαϊκής κατάκτησης αποτελεί τον πυρήνα του πολιτικού προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ. Η Δημόσια, Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το “πρόγραμμα” 

Η ισοτίμηση των Ιδιωτικών Κολλεγίων θα αποτελέσει τον μοχλό πίεσης για την αναίρεση του Δωρεάν χαρακτήρα των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Εξάλλου ήδη και η περιβόητη αξιολόγηση που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ, συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση και προσανατολίζεται σε περικοπές, με τα δίδακτρα να βρίσκονται πάντα στον “ορίζοντα” του κυβερνητικού προγράμματος. 

Ταυτόχρονα, συστηματικά από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ αποσιωπάται ότι η ισοτίμηση των Δημοσίων ΑΕΙ με τα Ιδιωτικά Κολλέγια θα αποτελέσει σημαντική επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα: οι 3ετείς πιστοποιήσεις που παρέχουν τα Κολλέγια, με το εξαιρετικά περιορισμένο και υπερειξιδικευμένο αντικείμενο, θα κατακλύσουν την αγορά εργασίας με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ευάλωτους στις πιέσεις της εργοδοσίας. Οι πιστοποιήσεις αυτές, ακολουθώντας την άμεση “ζήτηση” της αγοράς εργασίας, θα απαξιώνονται με κάθε μεταστροφή των αναγκών του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μπαίνουν σε έναν διαρκή κύκλο ειδίκευσης – αποειδίκευσης- επανειδίκευσης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα. 

Με λίγα λόγια, μπορεί η κυβέρνηση να προβάλλει την ισοτίμηση σαν κίνηση προς το συμφέρον όσων τώρα σπουδάζουν σε αυτά, ή σχεδιάζουν να σπουδάσουν στο μέλλον, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η ισοτίμηση συνιστά συνολική πίεση προς τα κάτω και απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και συνεπώς των εργασιακών δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτά, τόσο για τους αποφοίτους των Δημοσίων ΑΕΙ, όσο και για όσους σπουδάζουν στα Ιδιωτικά Κολλέγια. 

Συνιστά υποκρισία να παρουσιάζει η κυβέρνηση το μέτρο ως “λύση” για την φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό. Αυτή η κυβέρνηση ήταν που θεσμοθέτησε το αίσχος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στις Πανελλήνιες, πετώντας δεκάδες χιλιάδες νέους εκτός των Δημοσίων ΑΕΙ, δημιουργώντας πελατεία για τους κολλητούς της Κολλεγιάρχες, ενώ άφησε χιλιάδες θέσεις κενές σε ΑΕΙ της περιφέρειας, φέρνοντας τα στα πρόθυρα της κατάργησης. 

Η υπεράσπιση των Δημοσίων, Δωρεάν Πανεπιστημίων είναι υπόθεση του συνόλου του κόσμου της δουλειάς! Το εργατικό κίνημα μάτωσε, στο πλευρό της νεολαίας, για να κατακτηθεί το Δημόσιο ΑΕΙ, ανοιχτό σε κάθε παιδί που θέλει να σπουδάσει, ανεξαρτήτως ταξικής προέλευσης και οικονομικών δυνατοτήτων. Είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την απόπειρα αναθεώρησης του αρ.16 το 2006-2007. Καλούμε τον κόσμο της δουλειάς να αναλογιστεί: αν δεν είχαν μπλοκαριστεί αυτά τα σχέδια, τι θα συνέβαινε στους εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες που σπούδασαν τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης; Πως θα ανταποκρίνονταν στις οικονομικές απαιτήσεις, αν είχαν επιβληθεί ήδη δίδακτρα στα Πανεπιστήμια ή αν χιλιάδες νέοι είχαν εξαναγκαστεί να πληρώσουν στα Κολλέγια για να σπουδάσουν. 

Και τώρα, τα συνδικάτα, οι ομοσπονδίες, αλλά και η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ οφείλουν να πάρουν θέση. Να σπάσουν την μονοφωνία των συστημικών κυβερνητικών ΜΜΕ, που παρουσιάζουν ως κοινή λογική αυτό το μέτρο, που βάλλει εναντίον της Δημόσιας, Δωρεάν Παιδείας και μετατρέπει τα πτυχία σε κουρελόχαρτα! Ο κόσμος του αγώνα οφείλει να κάνει υπόθεση του στους χώρους εργασίας αυτήν την προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί ένα κύμα καταγγελίας των σχεδίων της κυβέρνησης και στήριξης των αγώνων του κινήματος της νεολαίας.

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ταξική Ενωτική Κίνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *