x
Ανακοινώσεις

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Κυριακή 18-2 στις 12μμ στο Σύνταγμα

Συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Κυριακή 18-2 στις 12μμ στο Σύνταγμα
  • Δημοσιεύτηκε17 Φεβρουαρίου, 2024

Η τεράστια πανελλαδική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στις 8/2 αποτέλεσε μια ηχηρή απάντηση στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Όλο και περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι μπαίνουν σφήνα στις πολιτικές των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στέλνουν στην κυβέρνησή ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αυτό το νομοσχέδιο δε θα περάσει!

Το αίτημα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση δεν αφορά όμως μόνο τους σημερινούς και μελλοντικούς φοιτητές και εργαζόμενους στην εκπαίδευση, αφορά όλη την κοινωνία και όλες τις εργαζόμενες και εργαζόμενους.

Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο των αναδιαρθρωτικών τομών που έχει εισαγάγει στην εκπαίδευση, επιχειρεί τώρα να δώσει το τελειωτικό πλήγμα σε ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, σε συνέχεια της πολύχρονης και μεθοδευμένης υποχρηματοδότησης και συνολικής υποβάθμισής του. Το νομοσχέδιο δεν είναι απλά προδήλως αντισυνταγματικό, πολύ περισσότερο συνιστά μια βαθιά επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλες και όλους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και με τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επιδιώκουν την μετατροπή της τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και η παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος δεν είναι υπόθεση μόνο των φοιτητριών και των φοιτητών, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας, που έχει γίνει μάρτυρας του τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Από την ιδιωτικοποίηση του ρεύματος, τη μερική ιδιωτικοποίηση της υγείας, των μεταφορών, με τραγική απόληξη τη δολοφονία στα Τέμπη, οι επιπτώσεις που επέρχονται όταν το κεφάλαιο μπαίνει πάνω από τις ανθρώπινες ανάγκες έχουν γίνει ορατές με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.

Εμείς, ο κόσμος της εργασίας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα σημάνουν την αδυναμία πρόσβασης των πολλών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι η κοινωνία με την πίεση των αγώνων της θα είναι εκείνη που θα αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια μετατροπής του πανεπιστημίου σε εμπόρευμα.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά.

  • Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί.
  • Όχι στις διώξεις αγωνιζόμενων φοιτητών/τριών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Όχι στην ποινικοποίηση των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των φοιτητικών συλλόγων.

Ο κόσμος της εργασίας θα αγωνιστεί στο πλευρό της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς αποκλεισμούς, για το δικαίωμα στο δημόσιο και ελεύθερο πανεπιστήμιο για όλες και όλους.

Την ώρα που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη καθώς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αγκαλιάζει την πάλη του φοιτητικού κινήματος, με ταυτόχρονη την εμφάνιση νέων μετώπων πάλης (βλ. αγρότες, κλάδοι εργαζομένων κ.ά.), το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ενοποιήσει τις αντιστάσεις σε ένα μαχητικό ποτάμι για την ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια την Κυριακή 18-2 στις 12 μμ στο Σύνταγμα για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, της παιδείας, της υγείας, των συγκοινωνιών, του ρεύματος, του νερού!

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ενωτική Ταξική Κίνηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *